Het onderhouden van een bril

Je koopt een mooie nieuwe bril en vraagt je af hoe onderhoud ik deze nu best?

Brillen die goed onderhouden worden gaan lang mee en zien er na jaren nog stralend uit.

Maar hoe maak je je bril proper als hij zeer vuil is? Met welke producten kan en mag je een bril kuisen?

Dit zijn onze tips om jouw bril proper en helder te houden:

 

Zeker doen:

 

Een klein veegje of vingerafdruk op een glas is snel proper gemaakt met het microvezeldoekje dat je van ons kreeg.

 

Zand en/of stof op je brillenglazen? Spoel je bril dan best eerst af met koud of lauw water. Een enkel stofje kan je ook van je glas afblazen. Droog de bril af met een propere zakdoek of handdoek.

Waarom: zonder spoelen met een doek over zand of stof wrijven zal krasjes op het glas maken. Veel kleine krasjes maken je glas dof waardoor je minder scherp zal zien door het glas.

 

Na het sporten spoel je ook best je bril af, zodat alle zweetresten verwijderd zijn.

Waarom: zweet bevat veel zouten en/of zuren en deze kunnen je montuur na verloop van tijd dof maken of een witte uitslag geven. Als je je bril afspoelt na het sporten blijft hij er langer goed uitzien. Dit geldt ook voor brillen die in contact komen met (zout) zeewater.

Heb je een kunststof montuur dat toch verkleurd is, dan kan je ons altijd vragen deze te polieren.

 

Gebruik een kwalitatieve spray (of vochtige doekjes voor brillen) om de glazen te reinigen. Deze hebben een ontvettende werking. Je gebruikt dit best door het te sprayen aan de voor- en achterkant van de glazen. Hierna wrijf je het uit zodat het product zich verspreidt over de oppervlakte van de glazen. Ga als laatste nog eens over de glazen met je microvezeldoekje, om de laatste strepen te verwijderen.

We raden af dit soort producten te kopen in goedkope supermarkten. Veel van deze producten ontvetten wel goed maar zijn van samenstelling te agressief naar glas en montuur toe.

 

Was je microvezeldoekjes regelmatig (30° zonder wasverzachter)

 

Is je bril vuil en krijg je hem zelf niet proper kom gerust langs. Dan reinigen wij jouw bril in ons ultrasonebad, of demonteren wij de bril even om aan die plekjes aan te kunnen waar jij anders niet bij kan.

Bewaar je bril in een stevig etui. Leg een doekje in het etuis en leg de bril met de kant van de glazen op je doekje.

Best niet doen:

 

Je reinigt de brilglazen best niet met je (gedragen) kleding. Truien, sjaals etc. vangen vaak zand en stofdeeltjes als je buiten rondloopt, deze zullen je glazen krassen als je als je ermee begint te wrijven.

 

Wij raden af om keukenpapier te gebruiken voor het reinigen van brillen. Dit papier bevat vaak veel houtvezels, dit kan ook weer krassen veroorzaken.

 

Gebruik nooit detergenten. Een sopje kan wel (detergent is dan voldoende verdund).

Waarom: detergenten zijn chemisch net iets te agressief voor brilglascoatings en ook voor de monturen zelf. Hierdoor kunnen ze verkleuren/dof worden.

 

Laat je bril nooit heel warm worden. Zoals bijvoorbeeld: sauna, laten liggen op dashboard in de zomer, op de verwarming leggen in de badkamer...

Waarom: hitte kan je coating op het glas beschadigen en je montuur doen vervormen

 

Hou je bril niet op als je haarlak gebruikt. Haarlak vormt een soort nevel die dan neerslaat op je glas. Deze kleine druppeltjes haarlak laten puntjes achter op je glas. Je kan ze er niet afwassen met brillenspray of water. Heb je toch sporen van haarlak op je glazen kom even langs. Wij hebben een product dat deze toch verwijderd maar hiervoor moet het glas even uit het montuur.

 

Sporen van make-up worden best tijdig met een vochtige doek verwijderd. Niet verwijderde make-up kan je montuur doen verkleuren.